Kategorije
Novosti

PRIJAVA loženja na otvorenom !

Poštovani sugrađani,

Znate li da je najčešći uzrok požara otvorenog prostora u Hrvatskoj neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre na otvorenom?

Zbog nepažnje i nepromišljenosti pojedinca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta!

Kako bi se takva opasnost svela na minimum, savjetujemo Vam ne ložite vatru i ne spaljujete biljni otpad, korov i raslinje na poljoprivrednom zemljištu i drugom otvorenom prostoru, pogotovo u sušnim periodima i za vjetrovita vremena ( za to postoje mnogo sigurniji i ekološki prihvatljivi načini zbrinjavanja, poput kompostiranja i sl.).

Ukoliko se ipak odlučite za loženje vatre na otvorenom, dužni ste se pridržavati Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru Županije Splitsko-dalmatinske kojom je:

-Zabranjeno loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada.

-Loženje vatre u razdoblju od 1. listopada do 1. svibnja može se obavljati ako je prethodno obavještena (neposredno ili putem telefona) nadležna vatrogasna postrojba,

-Spaljivanje tvari mora se obaviti na sigurnosnoj udaljenosti od drugih površina (npr. šuma i dr.) i objekata (npr. elektroenergetskih vodova, cesta, stambenih kuća i dr.) koje bi vatra mogla ugroziti,

-Oko mjesta spaljivanja pripremiti sigurnosni pojas (očistiti okolno zemljište), ovisno o količini tvari i veličini površine koja se pali osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara,

-Uz mjesto spaljivanja osigurati odgovarajuća priručna sredstva za gašenje ostataka vatre (žar i sl.) i proširenje vatre (voda, lopata, metlanica i sl.),

-Spaljivanje provesti ako nije utvrđena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara, te za mirna vremena kada ne puše vjetar jačine 5 m/sek ili više,

-Osobe koje su obavile spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke vatre (žar i sl.) u potpunosti ugasiti.

Prijave loženja u periodu kada je to dozvoljeno, na dan u kojem se planira loženje zaprimamo svakog dana u vremenu od 07 – 15 sati na adresi Duboke Garme 2, Slatine ili na telefon 021/891-110.

– usmena odobrenja izdajemo samo za loženje na područjima na kojima pouzdano možemo utvrditi ili znamo da postoji vodovodna mreža, ili drugi zadovoljavajući alternativni oblik vodoopskrbe.

– za prijave loženja većeg obima obvezni ste zatražiti pismeno  Odobrenje  koje možete ispuniti i u prostorijama DVD-a Slatine.

Teritorijalna nadležnost DVD Slatine

Loading Facebook Comments ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Call Now Button